Hírlevél

Facebook like

Kategóriák

TOP termékek

Termékajánló

Összehasonlítás

Látogató számláló

0
2
9
3
7
3
7

Házhozszállítás

GLS futár árkalkuláció | BestPosta    Magyar Posta Zrt. - MPL Europe Standard

 

MPL Csomagautomata » Webshop ABC     Belföldi csomagfeladás gyorsan és olcsón - FOXPOST

Partnereink

Tanúsítvány

SSL Certificate

Teniszütő

Főkategória >Tenisz >Teniszütő

Teniszütők


1 új
19 termék
Babolat teniszütők
1 új
16 termék
Head teniszütők
1 termék
Prince teniszütők
4 termék
Völkl teniszütők
10 termék
Wilson teniszütők
14 termék
Yonex teniszütő
0 termék
Donnay teniszütők
0 termék
Dunlop Srixon


Teniszütők

 

A teniszütő hossza

 

A teniszütő általában 685-690 mm hosszú. A hivatalosan használható leghosszabb ütő kicsivel több, mint 730 mm. A hosszú ütővel erőteljesebb szervát lehet ütni, illetve egy picit távolabbra lehet vele nyúlni. Nehezebb vele megindítani az ütőmozdulatot, de erőteljesebb lendítést eredményez. A hosszabb ütők gyakran könnyebbek normál hosszúságú társaiknál, a könnyebb kezelhetőség érdekében.

 

 

A teniszütő fejének mérete

 

 

Az ütéserő és az ütő fejének mérete szoros kapcsolatban vannak egymással: a nagyobb fejű teniszütőnek nagyobb ütőereje van, mint egy kisebb fejű ütőnek. A nagyobb fejű ütőnek nagyobb a hasznos ütőfelülete (sweetspot). A kisebb fejű teniszütő kevesebb ütőerőt jelent, viszont nagyobb kontrollt biztosít az ütések során. A versenyütők általában kisebb fejűek, hiszen a versenyzők nagyobb ütéserőt tudnak generálni az ütések során.

 

• Midsize – kis fejű teniszütő: < 97 inch² vagy 625 cm²

• Mid plus vagy MP – standard méretű: 97– 105 inch² vagy 626 - 677 cm²

• Oversize vagy OS – nagy fejű ütő: 106 – 115 inch² vagy 678 – 742 cm²

• Super oversize – nagyon nagy fejű ütő: > 116 inch² vagy 742 cm²

 

 

A teniszütő súlya és egyensúlya

 

 

A keret vastagsága

 

 

A profil a keret vastagságát jelenti milliméterben kifejezve. Minél kevésbé vastag a keret, az ütő annál „lágyabb” és komfortosabb. A vékony keret, több kontrollt jelent és kevesebb erőt. A vastagabb kerettel erősebbet lehet ütni, de az ütéskontroll csökken.

 

Összefoglaló táblázat:

 

• 17.0 – 20.9 mm – nagy ütéskontrollt biztosító teniszütő

• 21.0 – 22.9 mm – átlagos ütéskontrollt biztosító teniszütő

• 23.0 – 24.9 mm – közepes ütéskontrollt biztosító teniszütő

• 25.0 – 26.9 mm – átlagos teniszütő

• 27.0 – 28.9 mm – nagy ütőerejű teniszütő

 

 

Tudásszint szerint

 

 

A teniszütőket 3 nagy kategóriába sorolják a játékos tudásszintje alapján: - Kezdő, középhaladó teniszütő

 

Könnyű súlyú, nagy fejméretű, általában fejnehéz ütő. Gyakran erő ütőnek nevezik ezt, hiszen a teniszütőről nagy erővel pattan el a teniszlabda. Ez a kezdő tenisz játékosok kevésbé erőteljes lendítését ellensúlyozza. Általában húrozva árusítják.
- Középhaladó, haladó teniszütő

 

Közepes súlyú, közepes fejméretű ütő; a kontroll és az erő szempontja egyenlő súllyal érvényesül benne.
- Profi teniszütő

 

Nagyobb súlyú, kisebb fejméretű, KONTROLL teniszütő. A haladó ill. profi szintű tenisz játékosoknak elég erőteljes a lendítésük ahhoz, hogy az ütésbe maguk tudnak erőt vinni. Számukra a teniszlabda kontrollja fontosabb, mint az erő. Teniszhúr

 

A teniszütőt gyakran árusítják húrozva, de a haladó-profi teniszütő húrozatlanul kerül forgalomba. Egy jó teniszhúr választással akár plusz 30-50%-ot még hozzá tudunk adni a tenisz játékunk minőségéhez!

 

A teniszütő keret merevsége

 

 

Egy teniszütő erőkifejtési potenciálja egyenesen arányos azzal, amilyen mértékben az ütő kerete elhajlik a teniszlabda becsapódásakor. Egy merevebb ütő kevésbé hajlik el, így kevesebb energiát vesz ki a labdából. Egy rugalmas ütő jobban hajlik, így több energia veszik el. Általánosságban elmondható , hogy egy rugalmas ütő, ami jobban hajlik, több energiát ad át a labdának. A teniszlabda 3-5 századmásodpercig marad a húrokon, sokkal rövidebb ideig, mint ameddig a keretnek tart ‘magához térni’. Következésképpen, a teniszütő kerete nem adja vissza az energiát a labdának, hanem elnyeli azt, többet vagy kevesebbet, a merevségétől függően. A merevebb teniszütők kevésbé hajlanak el becsapódáskor, ennek következtében kevesebb energiát nyelnek el, mint egy rugalmas teniszütő.

 

Rengeteg múlik a húrokon is. Egy merevebb teniszhúr kevésbé lövi ki a teniszlabdát és a rezgéseket is átviszi a teniszütőről a játékos karjába! Egy jó minőségű teniszhúrral akár 50-60%-ot hozzáadhatunk a teniszütőnkhöz!

 

A teniszütő keret merevsége azonban nem csak az energiát befolyásolja. Az ütő feletti kontrollra és a kényelemérzetre is hatással van. Általánosságban, egy olyan teniszütő, amivel nagyobb erőkifejtésre vagyunk képesek, kevésbé irányítható. Ez azonban nagyban függ attól, hogy milyen típusú játékosról beszélünk, illetve a játékos gyakorlottságától is. Egy haladó játékos lehet, hogy a rugalmasabb ütőt szereti jobban, mivel gyorsan lendíti az ütőt és nagy erővel üt. Egy merev ütő túl erős lenne egy ilyen játékosnak, valószínűleg sok teniszlabda a teniszpályán kívül landolna. A kezdő vagy középhaladó teniszjátékosok viszont úgy érezhetik, hogy egy merevebb teniszütő (ami nem annyira hajlik el a teniszlabdával való találkozáskor) jobban irányítható. Ez igaz lehet egy haladó játékosra is, akinek rövid, kompakt ütései vannak. Bizonyos mértékig a merevebb ütők általában kevesebb kényelemérzetet nyújtanak mint a rugalmasabbak. A nagyon merev ütő több rázkódást vezet le a csuklóba, könyökbe és vállakba, mint egy közepesen merev. A kényelemérzetet nehéz lemérni – minden játékosnál egyéni, hogy mi kényelmes. Akiknek kar- vagy vállsérülésük, húzódásuk van, azoknak valószínűleg jobban megfelel egy rugalmasabb vagy közepesen merev keret, számukra a merev és nagyon merev keretek kerülendők. Kevésbé ismert jellemzője a keret merevségének a benne rejlő pörgetési lehetőség. A merevebb teniszütőkkel kevésbé lehet pörgetni, mint a rugalmasabbakkal, mert azoknak a húrágyát hamarabb elhagyja a teniszlabda.

 

Húrmintázat

 

Gyakran elkerüli a teniszjátékosok figyelmét, hogy a húrmintázat a teniszütő teljesítményét  és érzetét is sok szempontból befolyásolja.

 

Kétféle húrmintázatot különböztetünk meg: nyitottat és sűrűt (zártat).

 

A nyitott húrmintázat jobban elhajlik a labdával való ütközése során, mint a sűrűbb mintázat, így nagyobb labda-visszapattanást biztosít. Feltéve, hogy ugyanannyira vannak megfeszítve a húrok (hasonló teniszütőkben), a nyitott mintázatnak kevésbé lesz ‘szoros’ érzete, mint a sűrű mintázatnak. A nyitott húrmintázattal jobban lehet pörgetni, mivel a teniszlabda jobban be tudja ágyazni magát a húrokba, a szélesebb húrközök miatt. Ha jobban akarunk tudni pörgetni, válasszunk nyílt húrmintázatot. Cserébe viszont sajnos ennek a teniszütőnek kevésbé lesznek tartósak a teniszhúrjai. A nyílt mintázat miatt a húrok szabadabban mozogak, ezzel növelve a súrlódást, ami előbb-utóbb szakadáshoz vezet.

 

A sűrűbb húrmintázat kevésbé  hajlik el a teniszlabda becsapódásakor, ennek következtében a visszapattanási energia is kisebb. A kisebb húrtávolságok miatt kevésbé lehet pörgetni ezzel a teniszütővel, de a húrok tartósabbak, mint a nyílt mintázatú társaik. Azok a játékosok, akik nem használják gyakran a pörgetést, és fontos nekik a teniszütő irányíthatósága, általában egy sűrűbb mintázatú teniszütőt választanak, csakúgy, mint a keményen ütő pörgető játékosok, akiknek fontos, hogy ne menjenek ki hamar a húrok.

 

A nyitott húrmintázatú teniszütőknél sokkal jobban kihasználhatjuk a teniszhúrok karakterisztikáját!

 

Teniszütő vásárlásra is érvényes azonban a fő szabály. Ha komolyan fontolgatjuk, hogy teniszezni fogunk érdemes szakember segítségével teniszütőt választanunk, hiszen a megfelelõ eszközzel ez a szép sport egy életre a barátjává tehet bennünket!

 

Teniszütő választással kapcsolatban kérje segítségünket telefonon, vagy akár emailben is !!!

Webáruház készítés