Hírlevél

Facebook like

TOP termékek

Termékajánló

Összehasonlítás

Látogató számláló

0
2
8
8
6
5
4

Házhozszállítás

GLS futár árkalkuláció | BestPosta    Magyar Posta Zrt. - MPL Europe Standard

 

MPL Csomagautomata » Webshop ABC     Belföldi csomagfeladás gyorsan és olcsón - FOXPOST

Partnereink

Tanúsítvány

SSL Certificate

Teniszhúr

Főkategória >Tenisz >Teniszhúr

Teniszhúr
Teniszhúr

 

Amit a teniszhúrról tudni kell    

    

    

Magyarországon - ugyanúgy, mint bárhol másutt a világon - rengeteg fajta teniszhúr kapható, sokfajta márka neve alatt. A teniszhúr piac rendkívül nagy, de ennek ellenére, sokkal kevesebb információt lehet a teniszhúrokról beszerezni, mint például a teniszütőkről. Teniszütő vásárlás esetén, a legtöbb esetben csak mellékszereplő a teniszhúr, pedig a teniszütő végső teljesítményét 30-70%-ban a teniszhúr határozza meg. Képzeljük el, hogy teniszütőnkbe a "tökéletesen hatékony" teniszhúrt húroztattuk be. De mitől lesz ez a húr "tökéletesen hatékony"? Talán attól, hogy az idők végezetéig nem szakad el, vagy talán attól, hogy a változó időjárási és egyéb környezeti hatásoktól függetlenül mindig ugyanolyannak érezzük. Egyik válasz sem helyes. A "tökéletesen hatékony" teniszhúrunk abban különbözne partnerünk csapnivaló, még "horgászzsinegnek sem alkalmas" teniszhúrjától, hogy a labda becsapódási energiája egyenlő lenne a labda kilövési energiájával, vagyis a labda ugyanakkora sebességgel ütközne a teniszhúrral, mint amekkora sebességgel távozna onnan. Sajnos, azonban ez a "tökéletesen hatékony" teniszhúr nem létezik. Léteznek viszont elég jó hatékonysággal reagáló természetes és szintetikus alapanyagból előállított teniszhúrok.

Az alábbiakban megismertetjük az olvasót a különböző típusú teniszhúrokkal és bemutatjuk, hogy melyik teniszhúr milyen játékstílusnak a legmegfelelőbb. Mivel rengeteg olyan húr jellemző van (anyagfajta, szerkezet, átmérő, szín, felszín, stb.), amit a gyártási folyamat során meg lehet változtatni, jelen cikkünkben ezért csak a legfontosabb jellemzőkkel foglalkozunk.

A teniszhúroknak két nagy családja van: a bélhúrok és a szintetikus húrok. A bélhúrok a tenisz létrejöttével egyidősek, míg a szintetikus teniszhúrok az 1970-s évek közepén lezajlott technológiai változás szülöttei. A bélhúrok állati eredetűek, míg a szintetikus húrok többnyire poliészter vagy aramid, illetve annak változatai lehetnek, mint például Kevlar, Technora, Zyex stb.

A bélhúr

A bélhúr az egyetlen természetes anyagból - általában a szarvasmarha vékonybeléből - készülő teniszhúr, amely egy igen összetett eljárás során nyeri el végső formáját. A legfőbb jellemzője a kiváló rugalmassága és az ebből fakadó "életszerűsége". A húrtesztek még mind a mai napig azt bizonyítják, hogy a legjobb szintetikus húrok mégcsak megközelítik a bélhúr életszerűségét, de azt túlszárnyalni még nem tudják. Az "életszerűségéből" fakad azonban a hátránya. Nemcsak, hogy a legdrágább fajta teniszhúr, de egyúttal a legkényesebb is. A nedves, párás időjárás hamar tönkreteszi. A profi versenyzők nagyon kedvelik és sokan is használják a világranglista TOP100-ban, de ők többnyire ingyen jutnak hozzá, mert a terméket reklámozzák. Mi nem javasoljuk a használatát a kezdők vagy a hobby szinten játszók számára, mert egyrészt nagyon drága, másrészt hamar elszakadhat, illetve a benne lévő pluszt egy kezdő játékos nem tudná érzékelni és ezért ezt a húr típust értékelni.

Húrvastagság: 1,27/1,33/1,38 mm. A leginkább használt az 1,33 mm-s húrvastagság. Példák a bélhúrra: Babolat VS Power - a világ legnépszerűbb, de legdrágább bélhúrja, a húrtesztek állandó győztese. Gamma Gut, Pacific Supreme Gut.

A szintetikus teniszhúr

A szintetikus teniszhúrok úgynevezett "high-tech" termékek, amelyeket a gyártók folyamatosan fejlesztenek, hogy elérjék azt a minőséget, amit a bélhúr nyújt, megtartva a szintetikus húrok előnyét, a tartósságot.

A következőkbe lehet csoportosítani őket, a szerkezet és anyag különbözőségük okán:

- Nylon teniszhúr - Sok szálból font teniszhúr (Multifilament) - Egyszálú teniszhúr (Monofilament) - Egyéb ( Speciális konstrukciók)

A nylon teniszhúr

A legtöbbet használt teniszhúr fajta. Általában egy vastag húrmagból és a köré csavart szálacskákból áll. Az adott nylon teniszhúr tulajdonságát a vastag húrmagja határozza meg. A köré csavart szálacskák elsődleges feladata, hogy megvédjék a húrmagot a külső erőktől. Az egyszerűbb nylon teniszhúrok érzékenysége és "életszerűsége" ugyan sok esetben kívánni valót hagy maga után, de ezek a legolcsóbb teniszhúrok, így a sok teniszhúrt "fogyasztó" játékosok számára vonzó lehet. Kezdők számára is kifejezetten az ára miatt ajánljuk. A nylon teniszhúrok átlagos vastagsága 1,27 - 1,40 mm, ámbár ettől egy-egy kivételes esetben eltérhetnek a gyártók, mind le-, mind felfelé. Leginkább az 1,35-1,38 mm vastagságú nylon teniszhúrokat érdemes használni, mert ebben a vastagságban még eléggé rugalmasak és kevésbé szakadnak. Példák a nylon teniszhúrra: Gamma Challenger, Kirschbaum Basic-Nylon, TOA Leoina 66 - a világon talán az első sikeres szintetikus teniszhúr, Prince Tournament Nylon - valószínűleg az egyik legismertebb nylon teniszhúr, Wilson Extreme Nylon.

A sok szálból font teniszhúr (Multifilament)

A bélhúr életszerűségéhez leginkább hasonlító szintetikus húrfajta. Gyártási folyamata igen bonyolult és ezért a legdrágább szintetikus teniszhúr. A gyártás során nagyon sok mikroszálacskát fonnak több köteggé, amelyeket aztán ismét összefonnak. A Tecnifibre ezen a területen az élenjáró, s akár 1,400 szálacskából is állhat egy összefont húr. Ezeknek a teniszhúroknak az egyik előnye a rendkívüli rugalmasság, "életszerűség". A húrtesztekben ezek a húrok azok, amelyek a Babolat bélhúrjának (Babolat VS Power) teljesítményét - Tecnifibre X-One Biphase, Gamma Live Wire XP - elérik és ezért igen komoly vetélytársai a "prémium termékek" piacán annak. A másik előnye ennek a típusnak, hogy ugyan az ára igen magas, de nem éri el a legdrágább bélhúrok árának 2/3-t és mivel szintetikus anyagból készül, a nedvesség sem tesz kárt benne. Hátránya, hogy hasonlóan a bélhúrhoz - ha a fedőréteg megsérül - hamar elkezd szakadozni, "bolyhosodni", s ha mindjárt nem is szakad el, de a bolyhosodás miatt veszít eredeti feszességéből. Ajánlható azoknak, akik igénylik az "életszerűséget", az érzékenységet és ezért hajlandóak kifizetni a magasabb árat. A bélhúr mellett ez a típusú teniszhúr javasolható azoknak, akiknek volt már "teniszkönyöke" és tartanak annak újbóli kialakulásától. A sok szálból font teniszhúrok átlagos vastagsága 1, 28 - 1, 35 mm.  Példák a multifilament teniszhúrra: Tecnifibre húrcsalád, Gamma TNT és Live Wire TOA és Babolat húrok egy része.

Az egyszálú teniszhúr (Monofilament)

Az egyszálú teniszhúrt az anyagának sajátosság miatt hívják "poliészter" teniszhúrnak, illetve szerkezeti sajátossága miatt "monohúrnak". Szerkezete igen egyszerű, hiszen csak egy poliészter szálból áll, amit egy vékony fedőréteg véd. A poliészter sajátossága, hogy nagyobb a szakító szilárdsága, mint a bélhúrnak illetve a nylon vagy multifilament teniszhúroknak. A nagyobb szakító szilárdság azonban azt is jelenti, hogy ezek a teniszhúrok kevésbé "életszerűek". Általában 1,20 - 1,35 mm vastagságban kaphatóak, de ennél vékonyabb vastagságban is léteznek poliészter teniszhúrok. A többi típushoz képest sokkal több átmérő vastagságban képesek a gyártók forgalomba hozni. A poliészter teniszhúrok néhány évvel ezelőtt jelentek meg Németországban, ahonnan aztán gyorsan meghódították a világot. Legismertebb képviselője a poliészter teniszhúroknak a KIRSCHBAUM Super Smash - Honey, amely az úttörő szerepet is játszotta. Mára, az ATP TOP 100-ban a versenyzők több mint fele poliészter teniszhúrral versenyzik. Csak példaként néhány név: Andre Agassi, Gustavo Kuerten, Carlos Moya a régi játékosok közül.

Az új generációs játékosok már a szálprofilú teniszhúrokat használják, amelyek Co.poliészter technólogiával jelenek meg a piacon. Ezek ötszögletű, nyolcszögletű verzióit olyan játékosok használják mint Rafael Nadal ( Babolat RPM Blast ) vagy Janko Tipsarevic ( Technifibre Black Code ).

Ezeknek az új fejlesztésű húroknak egyik nagy előnye hogy lágyabb érzetet és komfortosabb játékokat bíztosítanak, megtartva a tour húrok nagyszerű tulajdonságait.

A húrcsalád sikere egyrészt a nylon teniszhúrokhoz hasonló alacsony árában, másrészt a szakító szilárdságában rejlik. A mai felgyorsult, nagy erejű, pörgetésekkel tarkított játékritmusnak sokkal inkább egy kemény és vékonyabb teniszhúr felel meg, a jó kontroll és nem utolsó sorban a vékonyabb szálból fakadó jobb pörgethetőség miatt.

Ajánlható azoknak, akik sűrűn szakítják a teniszhúrt, de ne használják azok, akiknek korábban már volt "teniszkönyöke" vagy hasonló sérülése.

A poliészter teniszhúrok átlagos vastagsága: 1,20 - 1,35 mm. Példák a poliészter húrokra: Kirschbaum Super Smash-Honey vagy Spiky, Babolat Polymono, Polystar, Luxilon Big Banger Alu Power, Luxilon Big Banger Original - a Luxilon két legnépszerűbb versenyhúrjával az ATP TOP100-ban a versenyzők több, mint 40%-a játszik.

Egyéb teniszhúrok

A speciális teniszhúrok

A fentiekben tárgyalt fő típusokon kívül, rengeteg egyéb lehetőség van arra, hogy a teniszhúrok még különlegesebbek lehessenek. Az egyik ilyen speciális fajta, a huzagolt vagy érdesített felszínű teniszhúr, amit a pörgetős játékstílushoz ajánlhatunk, Az érdeesített tipusok egyfajta speciális felszínnel rendelkeznek, amely jobban ,, harap " a labdába az ütés pillanatában. Ilyen tipusú fejlesztés a Polyfibre Black Venom, Viper és társai.

A speciális teniszhúroknál kell megemlíteni a hibrid teniszhúrt. Alapvetően két különböző teniszhúrból áll. Mivel általában a hosszanti szál szakad el, ezért a hibrid húrok esetében a hosszanti szál egy tartós típusú - poliészter - teniszhúr, míg a rövidebb keresztszál egy rugalmasabb, multifilament teniszhúr vagy akár bélhúr. Ezt a fajta teniszhúrt, bárki saját ízlése szerint is kialakíthatja. Figyelni kell arra, hogy a keményebb, tartósabb hosszanti szál 10%-kal puhábbra legyen megfeszítve, mint a keresztszál. Példák hibrid teniszhúrra: Gamma Stinger 16/17 Luxilon TiMo Hybrid, Pacific Power Blend.

Húrozással kapcsolatos hasznos tudnivalók:

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a teniszütőnkből, nem elég a legjobb teniszhúrt megvásárolni. A helyes feszesség megválasztása éppen olyan fontos, mint a helyes teniszütő kiválasztása.

Általános szabályok

- Minél keményebbre van feszítve a teniszhúr, annál kevésbé "lövi" ki a labdát, de sokkal jobb lesz az irányítás. Puhább húrozás esetén nagyobb erejű lesz az ütés, de nagyobb lesz - a rosszabb kontroll miatt - a szóródás is. - Minél nagyobb fejű az ütő, annál feszesebbnek kell lennie a húrnak. - Minél vékonyabb a teniszhúr vastagsága, annál rugalmasabb, érzékenyebb, de annál hamarabb is szakad el. Természetesen ez az állítás fordítva is igaz. - Minél vastagabb a teniszhúr, annál kevésbé szakadós, de annál érzéketlenebb is. - Salakpályán, nyári száraz időszakban - a salakszemek miatt - hamarabb szakad a húr, mint téli keménypályás használat során. - Minél keményebbre van feszítve a húr, annál hamarabb szakad el.

Javasolt feszességek

- Kisfejű teniszütő esetén (méret: 85 inch2/548 cm2): 22-25 kg - Közepes fejű teniszütő esetén (90-98 inch2/580-630 cm2): 23-27 kg - Nagyfejű teniszütő esetén: (100-116 inch2/645-748 cm2): 25-28 kg (Természetesen - az egyén játékstílusától függően - a javasolt feszességektől eltérni lehet! A profi játékosok között akad olyan is, aki csak 18 kg-ra húroztatja az ütőjét, de a magyar Kuti Kiss Rita a másik véglet, aki 39 kg-s húrfeszességgel játszik. Például Pete Sampras 37 kg-s húrfeszességgel játszik.)

A következőkben összefoglaljuk, hogy a húr vastagságnak és feszességnek milyen eltérő hatásai lehetnek.

1. Ha a húrfeszesség puhább: akkor az erő akkor több; az irányítás rosszabb; a tartósság hosszabb; az érzékenység jobb; a karra ható terhelés kevesebb.

Ha a húrfeszesség keményebb: akkor az erő kevesebb; az irányítás jobb; a tartósság rövidebb; az érzékenység rosszabb; a karra ható terhelés több.

2. Ha a húrvastagság vékonyabb: akkor a rugalmasság nagyobb; a tartósság rövidebb; a pörgetés jobb; az érzékenység jobb; a karra ható terhelés kisebb.

Ha a húrvastagság nagyobb: a rugalmasság kisebb; a tartósság hosszab; a pörgetés kevesebb; az érzékenység rosszabb; a karra ható terhelés nagyobb.

Néhány jó tanács: A teniszhúr élettartamát azzal is tudjuk növelni, ha nem tesszük ki túl nagy hőnek, hidegnek. Lehetőleg ezért az ütőket ütőtokban tároljuk. Fejvédő szalag használata is előnyös, mert megvédi az ütőkeretet a karcolódástól, de megvédi a teniszhúrt a salakszemcséktől, amik az ütőkeretben futó húrvezetőkbe kerülhetnek.

A teniszhúr kis idő elteltével veszít eredeti feszességéből, húrfajtától függ, hogy gyorsabban vagy lassabban. A feszesség csökkenése mellett, egyúttal veszít a rugalmasságából is. Ezért tanácsos, akkor is ha a teniszhúr nem szakad el, háromhavonta, de legalább évente egyszer újra húroztatni a teniszütőt.

 

Webáruház készítés